Drugie śniadanie do szkoły – pomysły i sprawdzone przepisy na drugie śniadanie dla ucznia

drugie śniadanie - płatki owsiane

Rano, przed wyjściem do szkoły, dzieci w pośpiechu nie jedzą odpowiednio pożywnego śniadania. Dlatego tak ważna jest jakość drugiego śniadania do szkoły, które pozwala naładować baterie na resztę dnia. Pomysły na zdrowe i smaczne drugie śniadanie to klucz do utrzymania energii i koncentracji ucznia. Przygotowaliśmy kilka sprawdzonych propozycji na drugie śniadanie do szkoły!

Przepisy na drugie śniadanie do szkoły dla ucznia

Kanapki pełnoziarniste

Do przygotowania tego drugiego śniadania dla dziecka potrzebujesz:
Chleb pełnoziarnisty (2 kromki)
Pasta jajeczna lub hummus
Warzywa do wyboru: pomidor, ogórek, sałata
Przygotuj pastę jajeczną z ugotowanych jajek, majonezu i drobno posiekanej cebulki. Jeśli wybierasz hummus, dodaj do niego ulubione dodatki, takie jak suszone pomidory czy oliwki. Układaj warzywa na jednej kromce chleba, posmaruj pastą lub hummusem, przykryj drugą kromką i gotowe!

Sałatka w słoiku

Potrzebujesz:
Sałata
Warzywa pokrojone w kostkę (np. papryka, ogórek, kukurydza)
Białko: tuńczyk, kurczak, jajko, ciecierzyca
Dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz
Ułóż warzywa i białko warstwami w słoiku. Dressing przechowuj w osobnym pojemniku. W szkole wystarczy wylać dressing do słoika, zamknąć i energicznie wstrząsnąć.

Smoothie z owocami i warzywami

Składniki:
Owoce (np. banan, truskawki, jagody)
Warzywa (np. szpinak, marchew)
Mleko lub jogurt
Opcjonalnie: nasiona chia, płatki owsiane
Wszystko zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej do butelki z zamknięciem i gotowe!

Wrapy z kurczakiem i warzywami

Potrzebujesz:
Tortilla
Pierś z kurczaka (upieczona lub gotowana)
Warzywa do wyboru
Sos jogurtowy lub musztardowy
Rozprowadź sos na tortilli, układaj pokrojone w paski składniki, zwiń mocno i zapakuj w folię.

Jogurt z owocami i orzechami

Składniki:
Naturalny jogurt
Owoce sezonowe
Orzechy, nasiona
Wkładaj warstwami do pojemnika, na górze posyp orzechami.

Ryżowe kuleczki z masłem orzechowym

Składniki:
Ryż dmuchany (ok. 1 szklanki)
Masło orzechowe (2 łyżki)
Rodzynki lub kawałki ciemnej czekolady
Jak przygotować? W misce wymieszaj ryż dmuchany z masłem orzechowym. Formuj małe kuleczki, do środka wkładając rodzynkę lub kawałek czekolady. Odstaw na chwilę do lodówki, by stwardniały.

Placki owsiane z jabłkami

Składniki:
Płatki owsiane (1 szklanka)
Jajko (1 sztuka)
Jabłko (1 sztuka, drobno posiekane)
Cynamon (szczypta)
Jak przygotować? Wymieszaj wszystkie składniki. Na patelni, z odrobiną oleju, smaż małe placki na złoty kolor z obu stron.

Kasza jaglana z musem truskawkowym

Składniki:
Kasza jaglana (1/2 szklanki)
Mleko (1 szklanka)
Truskawki (1 szklanka)
Miód (1 łyżeczka)
Jak przygotować? Ugotuj kaszę w mleku. Truskawki zmiksuj na mus z dodatkiem miodu. Gdy kasza jest gotowa, wymieszaj z musem truskawkowym.

Kanapki z awokado i serem feta

Składniki:
Chleb pełnoziarnisty (2 kromki)
Awokado (1/2 sztuki)
Ser feta (50g)
Sól, pieprz, chili
Jak przygotować? Rozsmaruj rozgniecione awokado na chlebie, posyp pokruszonym serem feta, przypraw według uznania.

Muffiny jajeczne z warzywami

Składniki:
Jajka (4 sztuki)
Warzywa: papryka, cebula, szpinak (dowolne ilości)
Sól, pieprz
Jak przygotować? Jajka roztrzep w misce, dodaj drobno posiekane warzywa, sól i pieprz. Wlej masę do foremek na muffiny i piecz w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C.

Sałatka z kuskusem

Składniki:
Kasza kuskus (1/2 szklanki)
Pomidorki koktajlowe (1 garść)
Oliwki (1 garść)
Feta (50g)
Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Jak przygotować? Ugotuj kaszę kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ostygnięciu dodaj pokrojone pomidorki, oliwki i pokruszoną fetę. Przypraw według uznania.

Chlebek bananowy

Składniki:
Dojrzałe banany (3 sztuki)
Jajko (1 sztuka)
Mąka pełnoziarnista (1 szklanka)
Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
Czekoladowe kawałki (opcjonalnie)
Jak przygotować? Rozgnieć banany, dodaj jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko. Możesz dodać czekoladowe kawałki. Piecz w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

Batoniki jaglane

Składniki:
Kasza jaglana (1 szklanka)
Rodzynki (1/2 szklanki)
Miód (3 łyżki)
Orzechy (1/2 szklanki)
Jak przygotować? Ugotuj kaszę jaglaną. Po ostudzeniu dodaj miód, rodzynki i posiekane orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj, następnie przenieś do naczynia i wciśnij masę. Po stężeniu, pokrój w batoniki.

Naleśniki z twarogiem

Składniki:
Mąka (1 szklanka)
Mleko (1/2 szklanki)
Jajko (1 sztuka)
Twaróg (250g)
Rodzynki (1 garść)
Cukier wanilinowy (1 łyżeczka)
Jak przygotować? Z mąki, mleka i jajka przygotuj ciasto naleśnikowe. Usmaż cienkie naleśniki. Twaróg wymieszaj z rodzynkami i cukrem wanilinowym. Napełnij naleśniki farszem z twarogu.

Chrupiące warzywne chipsy

Składniki:
Warzywa: marchewka, burak, batat
Olej roślinny
Sól, pieprz
Jak przygotować? Warzywa obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ułóż na blaszce, skrop olejem, posól i popieprz. Piecz w piekarniku do uzyskania chrupkości.

Pamiętaj, że drugie śniadanie do szkoły nie musi być nudne. Ważne, by było zdrowe, sycące i smaczne. Warto inwestować w jakość posiłków, by nasze dzieci i uczniowie mieli siłę do nauki i zabawy. Wypróbuj te propozycje i dostosuj je do własnych potrzeb. Smacznego!

Rekomendowane artykuły